Read more about мови програмування here.

історія мов програмування

SHARE та IBM почали створення власної реалізації ALGOL, але припинили, врахувавши витрати на створення і просування Фортрану. Наприкінці 1940-х — початку 1950-х років застосовували інтерпретовані системи кодування, коли певні команди мови програмування кодували числами, які вже інтерпретувалися машинним кодом. Ці системи називалися «автоматичним програмуванням» і були простішими для програмування, ніж машинні коди, але могли мати значно меншу (до 50 разів) швидкодію, через що перевагу часто надавали машинним кодам. До таких систем належали — Short Code для BINAC (1949) і UNIVAC I (1952), Speedcoding[en] для IBM 701, розроблена Джоном Бекусом у 1954 році. Мова програмування низького рівня — це мова програмування, яка орієнтована на конкретний тип процесора і враховує його особливості. Мається на увазі, що оператори мови близькі до машинного коду і орієнтовані на конкретні команди процесора.

Незважаючи на те, що у європейців було деяке занепокоєння з приводу панування американців, обидва цих комітети злилися в один. Стає поширеним інтерпретована мова Perl, який відрізняється своєю простотою та легкої переносимістю на інші платформи. Він призначений для створення програмного забезпечення і CGI-скриптів різної складності.

До числа інших плюсів COBOL зазвичай відносять її структурованість. Досить потужні компілятори з цієї мови, розроблені для персональних комп’ютерів. Деякі з них настільки ефективні, що програму, налагоджену на персональному комп’ютері, неважко перенести на великі ЕОМ. Маккарті в роботі 1960 року і орієнтована на розробку програм для розвязання завдань не чисельного характеру. Англійська назва цієї мови — LISP є абревіатурою виразу LISt Processing (обробка списків) і добре підкреслює основну область її застосування.

В кожній мові програмування є певний набір вбудованих примітивних типів даних. Додатково в мові можуть бути передбачені засоби, що дозволяють програмісту визначати нові типи даних. Недоліком мов високого рівня є більший розмір програм у порівнянні з програмами мовою низького рівня. Сам текст програм мовою високого рівня менший, проте, якщо взяти у байтах, то код початково писаний на асемблері буде компактніший.

Хоча британець чудово знав россійску, а також вчився в аспірантурі в МГУ тобто ідеї Лебедева йому точно були знайомі. Сподіваюсь, що nil poiner — це як раз такий костиль від самого Тоні, як загально відомо. Тоді ми, діти, з батьком йдемо на пляж до обіду, а мати кидає матрац з ліжка на підлогу, бо там не так спекотно, обкладається книжками та паперами, щось читає, пише, пише… Вона завжди брала з собою у відпустку повну валізу книжок і документів. Після обіду ми знову йдемо на море, повертаємося ввечері, а мати продовжує читати. Іноді ближче до вечора вона ходила на пляж, підставляла обличчя сонечку та купалася.

Були закладені основи об’єктно-орієнтованого програмування (ООП), яке виникло як поседствіе розвитку процедурного програмування, при якому дані і підпрограми їх обробки формально не були пов’язані. Для перших мов програмування високого рівня предметна орієнтація мов була характерною рисою. Але, як і інші технології, процес спілкування людини зі штучним інтелектом зазнав деякі зміни. Тепер людина проводить свою бесіду з комп’ютером за допомогою клавіатури і миші. Це досить зручно і іноді навіть приносить задоволення людині.

Щоб створити виконуваний файл для машини іншого типу, потрібна нова компіляція. Коли дані описані, комп’ютер має отримати інструкції щось робити з даними. Наприклад, семантика може описувати стратегії обчислення за якими отримуються значення виразів, або спосіб яким інструкції визначають потік керування. Динамічна семантика мови (також відома як семантика виконання, англ. execution semantics) визначає як і коли різні конструкції мови повинні задавати поведінку програми. Для опису семантики виконання мов, які часто застосовуються на практиці, використовується природна мова. Велика частина досліджень мов програмування стосується формальної семантики мов програмування.

історія мов програмування

Тож він зазначав, що у Сполучених Штатах елементна база комп’ютерів краща, але у програмуванні вони відстають від нас. На той час вона знала про цю книжку, переглядала її, але після моїх слів ми вирішили скласти програми з книжок Кнута Адресною мовою. Сіли писати програми обробки абстрактних типів даних, а саме — дерев. Точніше, напевно, писала вона, а я підказував і з інтересом спостерігав за процесом програмування.

історія мов програмування

Багатовіконний інтерфейс із розвиненою системою меню і досконалою довідковою системою забезпечував високу продуктивність праці програміста[ненейтрально]. Першим компілятором мови Pascal став ETH Pascal, створений у 1970-му. Назва ETH походить від назви німецької назви технічного університету Цюриха (нім. Eidgenössische Technische Hochschule Zürich), де компілятор було розроблено. Наприкінці того ж року Вірт оприлюднив перший офіційний опис мови, синтаксису та семантики. Тоді ж Вірт та його англійський колега Чарльз Ентоні Гоар випустили аксіоматичний опис мови Pascal.

У цій мові в порівнянні з Фортраном и Алголом, Слабкіше розвинені математичні засоби, але зате добре розвинені засоби обробки текстів, організація виведення даних у формі необхідного документа. Він замислювався як основна мова для масової обробки даних в сферах управління та бізнесу. Разом із популярністю мови стало відомим і ім’я Ніклауса Вірта. Працюючи у Швейцарському федеральному технічному інституті разом із своїми учнями і послідовниками удосконалював теорію мови програмування загального використання. Так у 1980 році з’явилась Modula (хоча коли говорять “Modula”, мають на увазі Modula-2). Modula-2 стала завершенням розвитку лінії структурного програмування.

Адресна мова суттєво потужніша за Фортран, Кобол та Алгол-60, бо вона мала можливість визначати спискові структури, складні ієрархічні структури. Так, з першого погляду може здатися, що Адресну мову програмування складніше зрозуміти, ніж інші, але вона писалась для математиків і містила багато математичних термінів. Якщо мова чимось і складніша, то через широкі можливості. Просто небо і земля, якщо її порівнювати з Алголом і Фортраном. Тепер про те, як конструкції Адресної мови увійшли до інших мов. Мова програмування високого рівня, яку розробили для машин «Промінь», мова програмування для МІР-1, автокоди для «Дніпро-2» — спадкоємці Адресної мови.

Тепер люди стали використовувати мнемонічні команди замість машинних команд. У вигляді списків зручно представляти алгебраїчні вирази, графи, елементи кінцевих груп, множини, правила виведення і багато інших складні об’єкти. Списки є найбільш гнучкою формою подання інформації в пам’яті комп’ютерів. Тому не дивно, що зручна мова, спеціально призначена для обробки списків, швидко завоювала популярність. Роль програмування в машинних кодах стала зменшуватися, стали з’являтися мови нового типу, що виступають в ролі посередника між машинами і програмістами. Настав час другого і третього поколінь мов програмування.

Хоппер розробила систему, що включає мову програмування і компілятор, яка в подальшому отримала назву Math-Matic. Після вдалого завершення робіт зі створення Math-Matic Хоппер і її група взялися за розробку нової мови і компілятора, який дозволив би користувачами програмувати на мові, близькій до звичайного англійської. Компілятор Flow-Matic був першою мовою для задач обробки комерційних даних.

Для навчання програмуванню зручні Лого, Робік і алгоритмічна мова О.П. Історія розвитку мов програмування триває професорами коледжу в Дартсмуті Т. Він набагато простіше, ніж Фортран, і тому використовувався в персональних комп ‘ютерах. Він справив ефект вибуху, ставши основним набором автокодів програмування, і зробивши комп ‘ютери надбанням самих звичайних користувачів.

  • Мова була розроблена у 1972 році відомим вченим Денісом Рітчі.
  • Тип даних — це деякий клас об’єктів даних разом з набором операцій для створення і роботи з ним[13].
  • Кожна підпрограма — це програма в мініатюрі, що має власні, описані всередині неї дані, однозначно визначений інтерфейс у вигляді імені та списку формальних параметрів, і блок коду.
  • Нова мова назвали «універсальним символічним кодом для початківців» (Beginner All-Purpose Symbolic Instruction Code, або, скорочено, BASIC).
  • Усі її діти стали математиками або фізиками, це взагалі відома родина в Україні.

Сьогодні ігрова індустрія займає дуже велику частину ринку, поступово витісняючи з нього інші розваги дітей. Діти з такою хворобою зазвичай стають агресивними, якщо їх починають обмежувати в доступі до ігор. У таких дітей відразу пропадає будь-яке бажання робити щось, що не відноситься до комп’ютера і що їм не цікаво – так вони починають закидати своє навчання, що веде до не дуже гарних наслідків.

Найвідомішими з рішенень, які передували P-коду, можна назвати реалізацію мови Snobol-4 (Р. Грісволд, у 1967 році), де як код абстрактної машини використовувалася мова SIL (System Implementation Language). Програмування – трудомісткий і складний процес, осягнути який під силу не кожному. Машинна мова складається з безлічі алгоритмів і машинних кодів. І сьогоднішні комп ‘ютери є таким досконалим обладнанням завдяки тому, що запрограмовані. І не була б такою успішною історія розвитку програмного забезпечення, якби не була придумана спеціальна мова для машин, що переводять символічні ключові слова в машинні коди. Розгляньмо, як же складалася історія розвитку мов програмування.

Однак інтерпретовані програми виконуються помітно повільніше, ніж компільовані, крім того, вони не можуть виконуватися без програми-інтерпретатора. У підсумку, наприкінці 1970-х — початку 1980-х були розроблені принципи об’єктно-орієнтованого програмування. ООП поєднує кращі принципи структурного програмування з новими концепціями інкапсуляції, поліморфізму підтипів і успадкування.

При роботі на комп’ютері «Марк-1» їй і її групі довелося зіткнутися з багатьма проблемами і все, що ними придумано, було вперше. І ще одне фундаментальне поняття техніки програмування вперше ввели Хоппер і її група – «налагодження». Комп’ютери здатні також сприймати усне мовлення як сигнали, проте їм доводиться виконувати велику роботу по розшифровці почутого, якщо форма спілкування жорстко не встановлена. Тому в даний час досить складно створити комп’ютер, який буде управлятися за допомогою голосу людини.

Мова C++ додавала до мови C нові об’єктно-орієнтовані можливості. Мова С був розроблений (на основі В) Деннісом Річі з Bell Laboratories і вперше був реалізований в 1972 році на комп’ютері DEC PDP-11. Сьогодні практично всі основні операційні системи були написані на С та / або С ++. Після двох десятиліть З є в наявності на більшості комп’ютерів. Як простий інтерпретована мова для веб-сторінок, однак після появи фреймворка Node.js цей ЯП швидко перетворився в універсальну мову для вирішення будь-яких завдань.

Одним з розробників Алгола був «батько» Фортрана Джон Бекус. Назва мови ALGOrithmic Language підкреслює ту обставину, що він призначений для запису алгоритмів. Завдяки чіткій логічній структурі Алгол став стандартним засобом запису алгоритмів в науковій і технічній літературі. Одним з розробників Алгола був «батько» Фортрана Джон Бекус.

Objective C використовується для розробки програм для MacOS, iOS. В даний час ця мова вважається застарілим на зміну йому приходить Swift. Опис архітектури комп’ютера «Київ», включаючи Ф-операцію та інші групові операції модифікації адрес (з Адресного методу програмування) перекладено та видано у США в 1963р. Цей опис містить опис апаратну реалізацію «штрих-операції» (розіменування Pointers). Цілком імовірно, що саме від Калужніна, під час конференції, він дізнався про досягнення киян та отримав від нього пропозицію/запрошення відвідати Київ. Батьки взяли її з села з родини, де було понад 10 маленьких дітей, які недоїдали.